Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Társadalmi tevékenységek

Segíts odabent!

Kettészakad a világ. A szerencsések kint vannak. Egészségesek, tünetmentesek vagy csak enyhébb tüneteik vannak. Akik bekerülnek és akik bent értük dolgoznak egy másik világban élik át a járványt. Nem mehetünk be hozzájuk, de így is segíthetünk nekik! Segíts kintről. Segíts odabent.

Emlékeztek, milyen lelkesek voltunk tavasszal? Tele voltunk energiával és ötletekkel. Kávét és pizzát vittünk a kórházakba. Azóta mindannyian belefáradtunk a járványba, de az orvosoknak, ápolóknak, kórházi dolgozóknak most sokkal nagyobb szüksége van a támogatásunkra. Sokkal több a beteg, a súlyos beteg. Sokkal több feladat hárul azokra, akik róluk gondoskodnak.

Pénzadományaitokból beszerezzük, amire a kórházban szükség van. Az adományok sorsáról tájékoztatunk a https://kathaz.hu/segits-odabent/ oldalon, hogy lássátok, segítő kezetek eléri a kórházban dolgozókat és rajtuk keresztül segíti a betegek gyógyulását is!

Számlaszámunk:

KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft.

11735005-26052849-00000000

Kérjük, a közleménybe írd be, hogy „COVID”

 

Köszönjük a támogatásodat!

További információ: https://kathaz.hu/segits-odabent/

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódj be Te is!

Szociális érzékenyítő projekthét középiskolásoknak

2014-ben került először megszervezésre a kezdeményezés 10-11. évfolyamos középiskolás diákok számára, a németországi Kommende Dortmund szociális intézménnyel együttműködésben.

20-25 diák vesz részt szegedi és dél-alföldi középiskolákból. A projekthét témái között olyan társadalmi csoportok megismerése és a velük való személyes találkozás szerepel, amelyek tagjai kiemelt figyelmet és támogatást igényelnek, pl. hajléktalanok, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők, idősek.

Az egyhetes, bentlakásos tábor célja, hogy

  • felhívja a középiskolás diákok figyelmét környezetük társadalmi kérdéseire, szociális problémáira,
  • ismeretterjesztő előadások, saját élményű tanulás és személyes tapasztalatszerzés segítségével cselekvésre sarkallja a diákokat, valamint
  • közösen gondolkodjunk és tegyünk a megoldásért.

Mára már a 6. projekt hét zajlott le sok-sok régi és új diák részvételével:

 

Csinosan a jó célért! jótékonysági divatbemutató

Csinosan a jó célért! szociális-jótékonysági divatbemutató a Kapcsolódj be Te is! szociális hét utóhatása révén hét fiatal ötlete és álma volt, akik már évek óta a Katolikus Ház önkéntesei.

A jótékonysági est célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet egy-egy társadalmi probléma létére, és adományokat gyűjtsön egy-egy rászoruló csoport számára.

A divatbemutatón felvonultatott ruhákat a program szervezői saját maguk tervezik és varrják meg.

A kezdeményezés három alkalommal került megrendezésre, amelyeken különböző és különleges alapítványok támogatására volt lehetőség az est folyamán felajánlott tárgyi és pénzbeli adományokkal.

2016-ban a Nem Adom Fel Alapítvány, 2017-ben a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány és 2018-ban az ÁGOTA Alapítvány volt az est kedvezményezettje.

Kortárs kérdez, kortárs válaszol

Kortárs kérdez, kortárs válaszol címmel a kerekasztalbeszélgetés-sorozat indult a Katház falai között.

A programsorozat különlegessége abban rejlik, hogy a kerekasztalok témája a programban résztvevő középiskolás diákok vagy egyetemista hallgatók választják ki, így valóban az őket érdeklő és érintő kérdésekkel tudunk foglalkozni.

A beszélgetések felkészüléséhez egy kommunikációs szakemberekből álló kiscsapat segíti a fiatalokat, hogy a lehető legtöbb ismeretet és kommunikációs technika elsajátítása által hatékonyan és lényegre törően osszák meg egymással gondolataikat.

A programról bővebb információkat a facebook oldalon kaphatnak!

 

Favour Market szívességcsere program

Szívesen segítesz másoknak? Úgy gondolod, hogy hasznosan töltenéd el a plusz idő és energiád? Érdekelnek az önkéntesség különféle formái?

Ha a válaszod igen, az Időbank-Favour Market szívességcsere programot Neked találtuk ki!

A program keretében szabályozott formában, alkalmi vagy rendszeres szívességcserére van lehetőség. Ti is felajánlhatjátok segítségeteket és lehetőséget van ugyanúgy segítséget kérni is.

Mindig egyre több, és több új ötlet jut az eszünkbe, amiket nemsokára veletek meg is osztunk.

Online felületeink, amelyeken csatlakozhattok hozzánk:

Időbank-Favour Market facebook oldal

Időbank-Favour Market facebook csoport

Csatlakozz!!!

Regionális Ifjúsági Találkozó

A magyar fiatalok és önkéntesek regionális talákozójának Szeged városa ad otthont. Az esemény témája a kulturális és közösségi értékek megőrzése, a fiatalok készség- és kompetenciafejlesztése például kézművességen, lovagláson, kalandparkon, főzőversenyen, kvíz játékon, tábortűzön keresztül. Az élmény nyújtása mellett, a lelki feltöltődés is fontos elemét képezi a találkozásnak. A találkozó mottója a közösség, az egység, a találkozás, a társaság és az összetartás.

Biciklitúra

Közösségi kerékpáros túrák csapatépítő tevékenységként szolgálnak a közösség számára. Kiindulási pont Szeged, a cél pedig Vajdaság határmenti települései. A tekerés kitűnő alkalom új barátságok születésére, régi barátságok megújulására. Célunk, egy közösségi és baráti híd felépítése Magyarország és Szerbia között. Valamint törekszünk arra, hogy a résztvevők a jövőben mély és maradandó lábnyomai legyenek a közösségnek.

Érzékenyítő képzés

Célja a szociális érzékenyítés, a csapatépítés és a szociális motiváció. Évente kétszer kerül megrendezésre egy-egy napos közösségi kirándulás illetve tréning. A kirándulások célja az, hogy a résztvevők számára különböző szociális intézményeket ismertessen meg. A személyes látogatás és találkozás a szociális érzékenység növelésének hatékony formája, és további önkéntes lehetőségek forrása is egyben. A tréningen résztvevők megtapasztalhatják azt, hogy teljes élete a fogyatékossággal élőknek is lehet.

Alkotóház

Valódi közösség formálása kreatív tevékenység. A közösségteremtés öröme egyfajta csoportdinamikai és csapatépítő tevékenység. Nem formális tanulási folyamatot jelent a közösség számára. A projekt keretében húsvéti és karácsonyi alkotóház kerül megszervezésre. Egynapos rendezvény, melyen vajdasági és dél-alföldi fiatalok vesznek részt. Célja, hogy a diákok bepillantást nyerhessenek egymás kultúrájába, ismereteket szerezzenek különböző anyagok használatáról, kézműves technikákról, azokat kipróbálják, közösen alkossanak. A munkafolyamatok során erősödik közöttük az együttműködés, az egymásra való odafigyelés, fejlődik az önkifejező képesség.

 

Alumni találkozók

Kapcsolódj be Te is! szociális projekthetünk korábbi résztvevői számára hoztuk létre a Katolikus Ház Alumni rendszerét, amelybe az évek során társadalmi-szociális tevékenységeink önkéntesei folyamatosan csatlakoznak. Az Alumni rendszer célja, hogy találkozási lehetőséget és szakmai-képzési alkalmat biztosítson a szociális problémák, társadalmi kérdések iránt érdeklődő középiskolás és egyetemista fiatalok számára. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a korábban résztvevőként jelen lévőket megszólítsuk, és önkéntesekké, társszervezőkké képezzük ki őket.

Az Alumni rendszer keretében rendszeres találkozókat, szakmai továbbképzési alkalmakat szervezünk az érdeklődők számára.

Folkkoncertek és -táncházak

2016 októberében hozták létre a Fonó Budai Zeneház első állandó vidéki klubját, a Fonó Klub Szegedet, melynek indulása óta a Millenniumi Kávéház és Klub ad otthont. Népzene, világzene, műhelymunkák és táncházak révén biztosít igényes és elérhető programokat a népi kultúra kedvelői számára.
A Millenniumi Kávéház és Klub időről időre saját szervezésű táncházas estékkel is várja az érdeklődőket!
Bővebb tájékoztatás, aktuálisan, a Kávéház Facebook oldalán olvasható.

 

Határok nélkül

A Korinta Alapítvány tanodája nyitva áll minden általános és középiskolai diák számára, akik amellett, hogy a tanulmányaik eredményét szeretnék javítani, részt vesznek az intézmény által szervezett színes program kínálatban. A tanodában a szakképzett pedagógusok mellett számos önkéntes is dolgozik, akik szintén segítik a gyerekeket tanulmányaikban valamint fejlesztő és közösségépítő alkalmakat szerveznek számukra. A programok célja, hogy a roma fiatalokat és az alapítvány önkénteseit közös, önkéntes karitatív munkába vonja be, ami a szakmai tapasztalat mellett komoly személyiségformáló erővel is rendelkezik. Közösen szerveznek meg a gyerekek számára olyan foglalkozásokat, amelyek a tanoda közösségét tovább erősíti.

Roma Café

Érzékenyítő klubfoglalkozások keretében évente nyolc alkalmat szervezünk a társadalmi szemléletformálás jegyében. Az alkalmakon hátrányoshelyzetű csoportok és a többségi társadalom vesznek részt, ahol foglalkozások, kerekasztal beszélgetések alkalmával közelebb kerülhetnek az érdeklődők az érintett témakörhöz. A klubok keretében a mind művészeti mind élménypedagógiai módszerekkel igyekszünk a különböző társadalmi kérdéseket körül járni.