Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Társadalmi tevékenységek

Kapcsolódj be Te is!

Szociális érzékenyítő projekthét középiskolásoknak

2014-ben indítottuk útjára Kapcsolódj be te is! elnevezésű szociális-érzékenyítő projekthetünket középiskolás diákok számára, a németországi Kommende Dortmund szociális intézettel együttműködésben. Az egyhetes, bentlakásos program célja, hogy

  • felhívja a középiskolás diákok figyelmét környezetük társadalmi kérdéseire, szociális problémáira,
  • ismeretterjesztő előadások, sajátélményű tanulás és személyes tapasztalatszerzés segítségével cselekvésre sarkallja a diákokat, valamint
  • közösen gondolkodjunk és tegyünk a megoldásért.

A projekthéten 20-25 diák vesz részt szegedi és dél-alföldi középiskolákból. A projekthét témái között olyan társadalmi csoportok megismerése és a velük való személyes találkozás szerepel, amelyek tagjai kiemelt figyelmet és támogatást igényelnek, pl. hajléktalanok, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők, idősek… Az érintett csoportok mellett a szociális ellátórendszer intézményeivel, szociális munkásokkal és önkéntesekkel is megismerkedünk.

Csinosan a jó célért! jótékonysági divatbemutató

Csinosan a jó célért! címmel rendezzük meg immár két éve szociális-jótékonysági divatbemutatónkat, amelyet a Katolikus Ház önkéntesei álmodtak meg. A jótékonysági est célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet egy-egy társadalmi probléma létére, és adományokat gyűjtsön egy-egy rászoruló csoport számára.

A divatbemutatón felvonultatott ruhákat a program szervezői saját maguk tervezik és varrják meg.

2015-ben a Nem Adom Fel Alapítvány, 2016-ban a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány volt az est kedvezményezettje.

Alumni találkozók

Kapcsolódj be Te is! szociális projekthetünk korábbi résztvevői számára hoztuk létre a Katolikus Ház Alumni rendszerét, amelybe az évek során társadalmi-szociális tevékenységeink önkéntesei folyamatosan csatlakoznak. Az Alumni rendszer célja, hogy találkozási lehetőséget és szakmai-képzési alkalmat biztosítson a szociális problémák, társadalmi kérdések iránt érdeklődő középiskolás és egyetemista fiatalok számára. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a korábban résztvevőként jelen lévőket megszólítsuk, és önkéntesekké, társszervezőkké képezzük ki őket.

Az Alumni rendszer keretében rendszeres találkozókat, szakmai továbbképzési alkalmakat szervezünk az érdeklődők számára.

Kortárs kérdez, kortárs válaszol

Kortárs kérdez, kortárs válaszol címmel kerekasztalbeszélgetés-sorozatot szervezünk középiskolás diákok részvételével. A sorozat különlegessége abban rejlik, hogy a kerekasztalok témáját a programban résztvevő középiskolás diákok választják ki, így valóban az őket érdeklő és érintő kérdésekkel tudunk foglalkozni. Emellett, a beszélgetések megszervezésébe és levezetésébe is aktívan bekapcsolódnak: egy kommunikációs szakemberek által tartott felkészítő képzést követően ők maguk vezetik a beszélgetéseket.

A programsorozat 2017.03.01-jén indult az EFOP-1.3.5-16-2016-00141 A Mi időnk c. pályázat keretében.

Favour Market szívességcsere program

Szívesen segítesz másoknak? Úgy gondolod, tudsz valamit, amit a többiek nem? Érdekelnek az önkéntesség különféle formái? Ha a válaszod igen, a Favour Market szívességcsere programot Neked találtuk ki!

A program keretében szabályozott formában, alkalmi vagy rendszeres szívességcserére van lehetőség. A részvételhez, kérjük, regisztrálj az majd a holnapon, hogy egyeztethessük a részleteket: mit szeretnél vállalni, helyszín, időpont stb. A programban elsősorban középiskolás és egyetemista fiatalok részvételére számítunk.

ÉrTed?! – szociális érzékenyítő tréning

Harmincórás, akkreditált pedagógustovábbképzés

Harmincórás továbbképzésünket azoknak a pedagógusoknak ajánljuk, akik korszerű és változatos ötleteket vagy módszertani segítséget szeretnének kapni diákjaik szociális érzékenyégének növeléséhez, társadalmi témák feldolgozásához, hátrányos helyzetű diákok integrálásához. A képzés két hétvégéből áll, az első alkalommal saját érzékenyítő élmények, tapasztalatok szerzése és feldolgozása áll a középpontban. A második hétvége a módszertani tárház bővítését célozza meg: élő könyvtár, modellóra, diákprojektek tervezése kerül előtérbe. A képzést szakképzett trénerek tartják, akik évtizedes érzékenyítő-szociális tréningszakmai múlttal rendelkeznek.

Szociális kirándulás

A személyes tapasztalatszerzésnél és találkozásnál nincs hatékonyabb eszköz a társadalmi érzékenység növelésére. Ennek jegyében rendszeres „szociális kirándulásokat” szervezünk fiataljainkkal és önkénteseinkkel, közösen kiválasztott helyszínekre. A kirándulások célpontja a magyarországi szociális ellátórendszer innovatív, követendő példát nyújtó intézményei. Olyan hátrányos helyzetű/sérült csoportokhoz kapcsolódó helyszíneket keresünk fel, ahol lehetőség nyílik az érintettek személyes megismerésére, valamint a többségi társadalom tagjai és az érintettek közötti kapcsolatépítésre, közös tevékenység, munkavégzés vagy játék formájában.