Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Kik vagyunk?

A szegedi Katolikus Ház küldetése hidat alkotni az egyházi és a civil élet színterei között.

Programjainkkal, képzéseinkkel és szolgáltatásainkkal teret adunk a dél-alföldi régió vallási és kulturális eseményeinek, valamint találkozási lehetőséget biztosítunk a különböző generációk és közösségek számára.

Közösségi ház 
A szegedi Katolikus Ház mint a Szeged-Belvárosi Plébánia közösségi háza különböző közösségek találkozási színtere: baba-mama klub, nyugdíjasklub, cserkészprogramok, szociális kezdeményezéseken dolgozó önkéntesek, családos csoportok, papi találkozók…

Képzési ház
A Katolikus Ház tevékenységének meghatározó eleme a képzés: akkreditált felnőttoktatási intézményünk jelenleg is egy harminc órás pedagógus-továbbképzés fejlesztésén dolgozik a szociális érzékenyítés témájában.

Rendezvényhelyszín
Igényes, kellemes és elegáns térre van szüksége a belváros szívében? Konferenciákhoz, családi eseményekhez, előadásokhoz, fórumbeszélgetéshez, képzési alkalomhoz is tudunk megfelelő helyszínt biztosítani. Sőt, igény esetén a résztvevők étkeztetéséről is gondoskodunk catering szolgáltatásunk keretében.

Kik <strong>vagyunk?</strong>
A KatHáz csapata

Munkatársaink

Dinamikusan, vidáman és innovatívan.

Kondé Lajos
Kondé Lajos
plébános
(+36) 20/823-2900
Szarvas Eszter
Szarvas Eszter
ügyvezető igazgató
(+36) 20/938-6678
Gergely Barnabás
Gergely Barnabás
gazdasági igazgató
(+36) 30/575-3935
Bibok Ágnes
Bibok Ágnes
projektmenedzser
(+36) 20/489-6157
Nagy Mariann
Nagy Mariann
projektmenedzser
(+36) 30/998-8255
Kujundzic Alisa
Kujundzic Alisa
projektmenedzser
(+36) 20/328-2751
Kaszper Blanka
Kaszper Blanka
oktatásszervező, aszisztens
(+36) 20/467-1956
Fiser Annamária
Fiser Annamária
programszervező
(+36) 20/443-7927
Farkas Zsuzsanna
Farkas Zsuzsanna
asszisztens
(+36) 30/639-4503
Harmanné Á. Judit
Harmanné Á. Judit
irodavezető
(+36) 20/380-0296

Pályázataink

Erasmus Plus Stratégiai Partnerség a Szociális Érzékenység fejlesztésért
2015-1- HU01-KA201- 013623

Vezető kedvezményezett: Katház Közhasznú Nonprofit Kft
Projektpartnerek:

A pályázat időtartama: 2015. szeptember 1. – 2018. augusztus 31.

Érted? Érte és Érted…
A hároméves stratégiai partnerség keretében arra vállalkoztunk, hogy harmincórás akkreditált pedagógus-továbbképzést dolgozzunk ki középiskolai tanárok számára a szociális érzékenyítés témakörében. A közvetlen célcsoport, a középiskolai pedagógusok bevonása mellett fontosnak tartjuk, hogy a pályázat hatása hosszú távon a közvetett célcsoport, azaz a diákok között fog megmutatkozni.
Az alapötletet egy 2014-es szociális projekthét adta, amelyet Kapcsolódj be Te! is címmel valósítottunk meg a Katolikus Házban 25 középiskolás fiatal számára. A speciális módszertan szerint működő projekthét tapasztalatai azt mutatták, hogy az oktatás másik főszereplőjét, a pedagógust is célzottan be kell vonni a szociális érzékenyítés folyamatába.
Mert a társadalmi problémák körülvesznek minket, akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. A továbbképzés kidolgozásával ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a felnövekvő generációk felelősnek érezzék magukat környezetükért és közösségükért, és egyéni lehetőségeik szerint bekapcsolódjanak a szociális érzékenyítés folyamatába és a társadalmi problémák megoldásába.
A projektfolyamat során összesen 10 szellemi terméket készítünk el, két képzést valósítunk meg, és 30 középiskolai pedagógussal valamint egy 15 fős tréneri csapattal dolgozunk együtt.

A projektet összefoglaló kisfilmünket (O7) itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=tLhEAI7Xau8

Kapcsolódó projektanyagok:
MotivAction

A projekt megvalósítása során szeretnénk megvilágítani azt a társadalmi problémát, hogy bizonyos hátrányos helyzetű régiókban a fiatalok munkanélkülisége magas. A projekt során mindegyik szervezet a saját tapasztalatait és tudását adja hozzá, mely egy stratégiai partnerség keretében, próbál megoldást is javasolni a problémára. A projekt fő célja, hogy személyes életvezetési tanácsadásnak köszönhetően csökkenjen a passzív hozzáállás és a motiválatlanság.

Célunk, hogy segítsünk a középiskolás diákoknak, hogy a különböző életvezetési képzéseknek köszönhetően könnyebben boldoguljanak a világban és ezáltal hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak. Mindezt a már meglévő, jó gyakorlatok cseréjével, a középiskolások részére kifejlesztett tananyaggal, tréningekkel és mentorprogram létrehozásával szeretnénk elérni.

Kapcsolódó projektanyagok:
Ipa Cross-border Co-operation Programme

Vezető kedvezményezett: Katház Közhasznú Nonprofit Kft
Projektpartner: Háló Keresztény Közösségfejlesztő Egyesület

A pályázat időtartama: 2012. január 1. – 2012. december 31.
A határmenti együttműködés keretében 14 közösségi eseményt valósítottunk meg vajdasági partnerünkkel. Programjaink között szerepelt előadássorozat, nyári tábor, ifjúsági közösségi találkozó, népi mesterségek napja, civil stand a Szegedi Ifjúsági Napokon, Árvízi Emléknap cserkészrendezvény…
A programsorozat találkozási lehetőségek kavalkádja volt: idősebbek és fiatalok, a határ két oldalán élő közösségek, önkéntesek. A projektesemények teljes résztvevői létszáma meghaladta a 4500 főt.

Partnereink

Legyen Ön is partnerünk!
Ha szeretne Ön is partnerünk lenni, az alábbi elérhetőségeken várjuk megkeresését!
Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Szervezeteink

A szegedi Katolikus Ház igazi szervezeti bázis: számos egyházi, ifjúsági és karitatív szervezetnek adunk otthont. Civil szervezeteink fontos feladatot látnak el a társadalom különböző területein, az egyház által képviselt értékek mentén. Emiatt fontosnak tartjuk, hogy megbízható háttérrel és szervezeti erőforrásainkkal támogassuk és segítsük munkájukat, ezzel is hidat építve a társadalom és az egyház tagjai és színterei között.

Belvárosi R. K. Plébánia
Belvárosi R. K. Plébánia

A Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia több, mint hagyományos értelemben vett egyházközség: a Szeged belvárosában élő hívek hitéletének ellátása mellett a város és a Dél-alföldi régió fontos vallási központja. A liturgikus élet, a hitoktatás, a közösségi pasztoráció, a szentségi felkészítés, a katekumen képzés és különböző programjaink révén célunk, hogy az emberekkel megismertessük az egyházat, és Istenhez vezessük őket.

Ugrás a szervezet honlapjára

Millenniumi Kávéház
Millenniumi Kávéház

Tavasztól őszig a téren, hangulatos nyitott terasz várja frissítőkkel, esténként élő zenével. A városban itt található a legváltozatosabb élőzenés koncertvilág, ezenkívül számos kulturális program a kávéházban és a klubban: művészeti kiállítások, könyvbemutatók, filmklub. A Fonó Budai Zeneház első vidéki Fonó Klubja is itt működik!

Ugrás a szervezet honlapjára

TAU
TAU

A Tau – Ferences Jótékonysági és Evangelizációs Alapítvány azért jött létre, hogy segítse a nehéz élethelyzetben élő személyeket, különös tekintettel a délvidéki (vajdasági) gyermekekre. Támogatni kívánja a katolikus evangelizációs tevékenység különböző formáit. A Tau Alapítvány szakmailag elsősorban a délvidéki Lurkóházak fenntartását és működtetését tekinti prioritásnak.

Ugrás a szervezet honlapjára

Pasztorális Helynökség
Pasztorális Helynökség

A Pasztorális Helynökség irodáinak munkatársai a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségeinek megerősítésén, és közösségi hálózatok kiépítésén dolgoznak. Ennek érdekében közösségi, lelki és szakmai programokat szerveznek. A Helynökség családok felé irányuló munkáját a CsaládKözPont fogja össze. A 2014 óta működő CsaládEgyetem – A boldogság tanulható c. prevenciós programsorozatuknak is a Katolikus Ház ad helyet.
Mottónk: Megőrizve megújítani!

Ugrás a szervezet honlapjára

Magyar Cserkészszövetség V. kerülete
Magyar Cserkészszövetség V. kerülete

A nevelés és az önkéntesség szolgálatában – a cserkészmozgalom dél-alföldi irodája találkozási helyet és programszervezési bázist biztosít Csongrád és Békés megye cserkészei, a Szegeden élő és tanuló cserkészek számára. Az ifjúságnevelés mellett az elkötelezett önkéntesek rendszeres foglalkozásokkal és különböző programokkal várják az érdeklődő fiatalokat.

Ugrás a szervezet honlapjára

Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség
Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészséget 1996-ban hozták létre. Célunk, hogy a Szegeden tanuló, az otthoni közösségükből eljött egyetemisták számára közösséget, otthont teremtsünk. A Lelkészséget „közösségek közösségeként” lehet legjobban leírni, hiszen gerincét egyrészt a heti rendszerességgel találkozó kisközösségek (katekumen, karitatív csoport, “klasszikus” beszélgetős közösségek), másrészt a számukra, vagy velük együtt szervezett programok (Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója 2016, Megaközi, Táncház, Szolidaritás Éjszakája, Városi Keresztút, stb.) jelentik.

Ugrás a szervezet honlapjára

Magyar Pax Romana Egyesület Morel Gyula csoportja
Magyar Pax Romana Egyesület Morel Gyula csoportja

A Magyar Pax Romana egy katolikus értelmiségi világszervezet része (International Catholic Movement for Intellectual and Cultural Affairs; Mouvement International des Intellectuels Catholiques), amely 1921 óta létezik, és eleinte egyetemista szervezetként működött. A kommunista hatalomátvétel után az emigráció tartotta fenn a magyar szervezetet, amelynek elnevezése 1987-től megváltozott, a KMÉM-Pax Romana nevet vette fel (Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom). Magyarországon a rendszerváltozást követően, 1991-ben alakult meg a Pax Romana, 2000 óta Magyar Pax Romana az egyesület elnevezése.

Ugrás a szervezet honlapjára