Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Kik vagyunk?

A szegedi Katolikus Ház küldetése hidat alkotni az egyházi és a civil élet színterei között.

Programjainkkal, képzéseinkkel és szolgáltatásainkkal teret adunk a dél-alföldi régió vallási és kulturális eseményeinek, valamint találkozási lehetőséget biztosítunk a különböző generációk és közösségek számára.

Közösségi ház 
A szegedi Katolikus Ház mint a Szeged-Belvárosi Plébánia közösségi háza különböző közösségek találkozási színtere: baba-mama klub, nyugdíjasklub, cserkészprogramok, szociális kezdeményezéseken dolgozó önkéntesek, családos csoportok, papi találkozók…

Képzési ház
A Katolikus Ház tevékenységének meghatározó eleme a képzés: akkreditált felnőttoktatási intézményünk jelenleg is egy harminc órás pedagógus-továbbképzés fejlesztésén dolgozik a szociális érzékenyítés témájában.

Rendezvényhelyszín
Igényes, kellemes és elegáns térre van szüksége a belváros szívében? Konferenciákhoz, családi eseményekhez, előadásokhoz, fórumbeszélgetéshez, képzési alkalomhoz is tudunk megfelelő helyszínt biztosítani. Sőt, igény esetén a résztvevők étkeztetéséről is gondoskodunk catering szolgáltatásunk keretében.

Kik <strong>vagyunk?</strong>
A KatHáz csapata

Munkatársaink

Dinamikusan, vidáman és innovatívan.

Kondé Lajos
Kondé Lajos
plébános
(+36) 20/823-2900
Szarvas Eszter
Szarvas Eszter
ügyvezető igazgató
(+36) 20/938-6678
Gergely Barnabás
Gergely Barnabás
gazdasági igazgató
(+36) 30/575-3935
Bibok Ágnes
Bibok Ágnes
projektmenedzser
(+36) 20/489-6157
Kujundzic Alisa
Kujundzic Alisa
projektmenedzser
(+36) 20/328-2751
Farkas Zsuzsanna
Farkas Zsuzsanna
asszisztens
(+36) 30/639-4503
Harmanné Á. Judit
Harmanné Á. Judit
irodavezető
(+36) 20/380-0296

Pályázataink

Erasmus Plus Stratégiai Partnerség a Szociális Érzékenység fejlesztésért
2015-1- HU01-KA201- 013623

Vezető kedvezményezett: Katház Közhasznú Nonprofit Kft
Projektpartnerek:

A pályázat időtartama: 2015. szeptember 1. – 2018. augusztus 31.

Érted? Érte és Érted…
A hároméves stratégiai partnerség keretében arra vállalkoztunk, hogy harmincórás akkreditált pedagógus-továbbképzést dolgozzunk ki középiskolai tanárok számára a szociális érzékenyítés témakörében. A közvetlen célcsoport, a középiskolai pedagógusok bevonása mellett fontosnak tartjuk, hogy a pályázat hatása hosszú távon a közvetett célcsoport, azaz a diákok között fog megmutatkozni.
Az alapötletet egy 2014-es szociális projekthét adta, amelyet Kapcsolódj be Te! is címmel valósítottunk meg a Katolikus Házban 25 középiskolás fiatal számára. A speciális módszertan szerint működő projekthét tapasztalatai azt mutatták, hogy az oktatás másik főszereplőjét, a pedagógust is célzottan be kell vonni a szociális érzékenyítés folyamatába.
Mert a társadalmi problémák körülvesznek minket, akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. A továbbképzés kidolgozásával ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a felnövekvő generációk felelősnek érezzék magukat környezetükért és közösségükért, és egyéni lehetőségeik szerint bekapcsolódjanak a szociális érzékenyítés folyamatába és a társadalmi problémák megoldásába.
A projektfolyamat során összesen 10 szellemi terméket készítünk el, két képzést valósítunk meg, és 30 középiskolai pedagógussal valamint egy 15 fős tréneri csapattal dolgozunk együtt.

Kapcsolódó projektanyagok:
Ipa Cross-border Co-operation Programme

Vezető kedvezményezett: Katház Közhasznú Nonprofit Kft
Projektpartner: Háló Keresztény Közösségfejlesztő Egyesület

A pályázat időtartama: 2012. január 1. – 2012. december 31.
A határmenti együttműködés keretében 14 közösségi eseményt valósítottunk meg vajdasági partnerünkkel. Programjaink között szerepelt előadássorozat, nyári tábor, ifjúsági közösségi találkozó, népi mesterségek napja, civil stand a Szegedi Ifjúsági Napokon, Árvízi Emléknap cserkészrendezvény…
A programsorozat találkozási lehetőségek kavalkádja volt: idősebbek és fiatalok, a határ két oldalán élő közösségek, önkéntesek. A projektesemények teljes résztvevői létszáma meghaladta a 4500 főt.

MotivAction

A projekt megvalósítása során szeretnénk megvilágítani azt a társadalmi problémát, hogy bizonyos hátrányos helyzetű régiókban a fiatalok munkanélkülisége magas. A projekt során mindegyik szervezet a saját tapasztalatait és tudását adja hozzá, mely egy stratégiai partnerség keretében, próbál megoldást is javasolni a problémára. A projekt fő célja, hogy személyes életvezetési tanácsadásnak köszönhetően csökkenjen a passzív hozzáállás és a motiválatlanság.

Célunk, hogy segítsünk a középiskolás diákoknak, hogy a különböző életvezetési képzéseknek köszönhetően könnyebben boldoguljanak a világban és ezáltal hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak. Mindezt a már meglévő, jó gyakorlatok cseréjével, a középiskolások részére kifejlesztett tananyaggal, tréningekkel és mentorprogram létrehozásával szeretnénk elérni.

Partnereink

Legyen Ön is partnerünk!
Ha szeretne Ön is partnerünk lenni, az alábbi elérhetőségeken várjuk megkeresését!
Cím 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
kathaziroda@gmail.com

Szervezeteink

A szegedi Katolikus Ház igazi szervezeti bázis: számos egyházi, ifjúsági és karitatív szervezetnek adunk otthont. Civil szervezeteink fontos feladatot látnak el a társadalom különböző területein, az egyház által képviselt értékek mentén. Emiatt fontosnak tartjuk, hogy megbízható háttérrel és szervezeti erőforrásainkkal támogassuk és segítsük munkájukat, ezzel is hidat építve a társadalom és az egyház tagjai és színterei között.

Belvárosi R. K. Plébánia
Belvárosi R. K. Plébánia

A Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia több, mint hagyományos értelemben vett egyházközség: a Szeged belvárosában élő hívek hitéletének ellátása mellett a város és a Dél-alföldi régió fontos vallási központja. A liturgikus élet, a hitoktatás, a közösségi pasztoráció, a szentségi felkészítés, a katekumen képzés és különböző programjaink révén célunk, hogy az emberekkel megismertessük az egyházat, és Istenhez vezessük őket.

Ugrás a szervezet honlapjára

Millenniumi Kávéház
Millenniumi Kávéház

Tavasztól őszig a téren, hangulatos nyitott terasz várja frissítőkkel, esténként élő zenével. A városban itt található a legváltozatosabb élőzenés koncertvilág, ezenkívül számos kulturális program a kávéházban és a klubban: művészeti kiállítások, könyvbemutatók, filmklub. A Fonó Budai Zeneház első vidéki Fonó Klubja is itt működik!

Ugrás a szervezet honlapjára

TAU
TAU

A Tau – Ferences Jótékonysági és Evangelizációs Alapítvány azért jött létre, hogy segítse a nehéz élethelyzetben élő személyeket, különös tekintettel a délvidéki (vajdasági) gyermekekre. Támogatni kívánja a katolikus evangelizációs tevékenység különböző formáit. A Tau Alapítvány szakmailag elsősorban a délvidéki Lurkóházak fenntartását és működtetését tekinti prioritásnak.

Ugrás a szervezet honlapjára

Pasztorális Helynökség
Pasztorális Helynökség

A Pasztorális Helynökség irodáinak munkatársai a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségeinek megerősítésén, és közösségi hálózatok kiépítésén dolgoznak. Ennek érdekében közösségi, lelki és szakmai programokat szerveznek. A Helynökség családok felé irányuló munkáját a CsaládKözPont fogja össze. A 2014 óta működő CsaládEgyetem – A boldogság tanulható c. prevenciós programsorozatuknak is a Katolikus Ház ad helyet.
Mottónk: Megőrizve megújítani!

Ugrás a szervezet honlapjára

Magyar Cserkészszövetség V. kerülete
Magyar Cserkészszövetség V. kerülete

A nevelés és az önkéntesség szolgálatában – a cserkészmozgalom dél-alföldi irodája találkozási helyet és programszervezési bázist biztosít Csongrád és Békés megye cserkészei, a Szegeden élő és tanuló cserkészek számára. Az ifjúságnevelés mellett az elkötelezett önkéntesek rendszeres foglalkozásokkal és különböző programokkal várják az érdeklődő fiatalokat.

Ugrás a szervezet honlapjára

Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség
Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészséget 1996-ban hozták létre. Célunk, hogy a Szegeden tanuló, az otthoni közösségükből eljött egyetemisták számára közösséget, otthont teremtsünk. A Lelkészséget „közösségek közösségeként” lehet legjobban leírni, hiszen gerincét egyrészt a heti rendszerességgel találkozó kisközösségek (katekumen, karitatív csoport, “klasszikus” beszélgetős közösségek), másrészt a számukra, vagy velük együtt szervezett programok (Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója 2016, Megaközi, Táncház, Szolidaritás Éjszakája, Városi Keresztút, stb.) jelentik.

Ugrás a szervezet honlapjára

Magyar Pax Romana Egyesület Morel Gyula csoportja
Magyar Pax Romana Egyesület Morel Gyula csoportja

A Magyar Pax Romana egy katolikus értelmiségi világszervezet része (International Catholic Movement for Intellectual and Cultural Affairs; Mouvement International des Intellectuels Catholiques), amely 1921 óta létezik, és eleinte egyetemista szervezetként működött. A kommunista hatalomátvétel után az emigráció tartotta fenn a magyar szervezetet, amelynek elnevezése 1987-től megváltozott, a KMÉM-Pax Romana nevet vette fel (Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom). Magyarországon a rendszerváltozást követően, 1991-ben alakult meg a Pax Romana, 2000 óta Magyar Pax Romana az egyesület elnevezése.

Ugrás a szervezet honlapjára